onsdag den 12. marts 2008

Enchanted (2007)


Genbrugsguld. Disney-studierne har støvet sine klassikere af og skabt en sød referencefilm med stærke prinsesser i New York. Fortryllet er sjov og kærlig underholdning for børn i alle aldre men også en lille knytnæve mod DreamWorks' animationsfilm. Forudsigeligheden lurer dog lige om hjørnet, og karaktererne og scenerne i Fortryllet bliver aldrig uforglemmelige.

Disney-studierne har det ikke nemt. Animationsmæssigt er succesperioden med Skønheden og udyret, Aladdin og Løvernes konge for længst forbi; den amerikanske animationsafdeling er nedlagt med erkendelsen af at CGI-animation er vejen frem; Pixar styrer mere og mere af løjerne, og John Lassiter har plantet sit hawaiiskjortekorpus tungt i direktørstolen. Disse interne skærmydsler skyldes først og fremmest Steven Spielbergs DreamWorks-studier, der har haft tordnende succes med CGI-animation og forstået at tegnefilm skal skabes, så de appellerer til både børnefamilier, unge mennesker og almindelige voksne.

Det er i den sammenhæng man skal se Fortryllet. I denne blanding af traditionel tegnefilm, CGI og realfilm er Disney gået DreamWorks' Shrek i bedene og skabt en film, der tager venligt gas på deres egne klassiske eventyrtegnefilm. Shrek betjente sig af kendte skuespillere og en kombination af postmoderne humor med intertekstuelle referencer til populærkulturen og toiletinspireret slapstick. Fortryllet har til gengæld forholdsvis ukendte skuespillere på rollelisten og byder på en varm og kærlig humor, hvor også de mindste kan være med. Her er også referencer, men mest til Disneys egne film; filmen bliver aldrig brovtende eller skarp som Shrek.

Prinsesse Giselle fra Andalasia
Fortryllet handler om prinsesse Giselle fra eventyrlandet Andalasia, hvor prinser og prinsesser er som skabt til at leve lykkeligt til deres dages ende - designet og animeret 100% efter gamle Walts tanker om en idealiseret realisme. Giselle skubbes ned i magisk brønd af landets onde dronning og falder som en anden Alice ned i en fremmed verden, nemlig vor tids New York City, hvor absolut ingen lever lykkeligt til deres dages ende. Giselle møder her skilsmisseadvokaten og alenefaren Robert, alt imens hendes hjertes udkårne, prins Edward, drager efter hende for at få hende med hjem, så de to kan blive gift og leve lykkeligt til deres dages ende.

Filmen byder på kærlige og drilagtige overdrivelser af alle de gamle eventyr/Disney-konventioner, som vil gå rent ind hos børn i alle aldre. Amy Adams fører an i rollen som prinsesse Giselle, og hun formår at tilføre filmen en sjælden kombination af kontant slapstick humor (via hendes overdrevne mimik og dialog og pludselige udbrud i sang) og en naturlig sødme (fordi hun ligner en ægte Disney-prinsesse og fordi det er hendes udvikling, der er helt central for filmen).

I Fortryllet bliver ingen dog for alvor spiddet med ironi og sarkasme. Selv den Shrek-kopi af en trold som Prins Edward har fanget i filmens start bliver behandlet forholdsvis pænt, og humoren handler for det meste om at overføre Disney-konventionerne til virkeligheden og få det benhårde, "realistiske" New York City til at clashe med idealfantasien. Den mest "grænseoverskridende" (men altså stadig milde og morsomme) scene er sangnummeret "Happy Working Song", hvor Giselle med sin smukke stemme hidkalder dyrene til at hjælpe sig med rengøringen - men hvor der i Andalasia er tale om dådyr, kaniner, egern og småfugle, er det i New York kakerlakker, etbenede og fedladne duer, mus og rotter.

Gammel vin på nye flasker
Der er flere smukke og sjove sangnumre, forfattet af Disney-veteranen Alan Menken, der netop havde en finger med i spillet på Den lille havfrue, Skønheden og udyret og Aladdin, og nu må opleve den ud-af-kroppen-oplevelse at skulle parodiere sig selv! Sangene og musicalindslagene er dog alle iørefaldende og det absolut mest mindeværdige ved Fortryllet. Her forenes animation og eventyret med realfilm og realisme, og det er sjældent set bedre.

På trods af den vellykkede kombination af varm humor og postmoderne selvironi (eller måske netop på grund heraf!) er filmens karakterer ikke uforglemmelige, men skabt af Disneys gamle arvegods. Fortryllet bibringer ikke Disney nyt guld, men forbliver både overfladisk og forudsigelig. Her er mange scener, der får én til at trække på smilebåndet; her er stærke kvinder og fjollede mænd; her er en fin kombination af tegnefilm, CGI og realfilm, som også overføres til filmens centrale tema om at vælge mellem at leve i fantasien eller søge den realistiske kærlighed. Men Fortryllet mangler den ægthed og storhed, som kræves af en rigtig Disney-klassiker og som man aldrig opnår som spoof-film. Den er en underholdende Tivoli-tur, så længe den varer.

Er man af særligt barnligt sind, eller ser man filmen med børn, lægger man ét klaptræ til nedenstående vurdering.

······


Enchanted (da. Fortryllet)
Instruktion: Kevin Lima
Medvirkende: Amy Adams, James Marsden, Patrick Dempsey m.fl.
Walt Disney Pictures, 2007
Spilletid: Ca. 107 minutter
Amerikansk dvd-distribution: Buena Vista

Ingen kommentarer:

Send en kommentar