torsdag den 27. marts 2008

I Am Legend (2007)


Will Smith skal frelse verden i den nye filmatisering af Richard Mathesons klassiske gyser om den sidste mand på jorden. Vampyrerne er skiftet ud med CGI-zombier, og slutningen er en flad omgang, men New York-scenarierne er overvældende smukke i al deres idylliske grusomhed. Og så er Will Smith jo også en habil skuespiller.

I Francis Lawrences 2007-gendigtning af Richard Mathesons I Am Legend (1954) hedder hovedpersonen stadig Robert Neville, der stadig er ene mand tilbage i en ruin af en storby efter en verdensomspændende katastrofe, men så stopper alle ligheder også. Og det falder ikke ud til filmens fordel.

I filmen ligger verden øde efter amerikanske forskere fandt en vaccine mod kræft. Noget gik galt, vaccinen muterede, og langsomt begyndte folk at dø. Flere år senere er Robert Neville (Will Smith) det eneste raske menneske tilbage i New York, der hærges af zombieagtige mutanter, der hærger de øde gader i ly af natten. Neville er tidligere forsker i vira for det amerikanske militær, og han fortsætter stædigt kampen for at finde en modgift mod den uhyggelige zombievirus.

Robert Nevilles tilstand
Og det er i portrættet af Robert Neville-karakteren, at I Am Legend fungerer bedst. Will Smith fungerer upåklageligt som den hærgede officersforsker, selv om han i størstedelen af filmen kun har selskab af sin schæferhund; han gør uden problemer Tom Hanks kunsten efter (jf. Zemeckis' Cast Away fra 2000). I filmens første mange minutter opbygges en medrivende suspense via de mange gabende tomme og hærgede New York-lokaliteter og simple dagligdagsgøremål som sikkerhedstjek, afsøgning af nye områder for føde og drikkevarer, sikring af husets vinduer og døre samt forskning i kælderen. Det antydes fint, hvad der kommer i form af en lang række varsler om de farer, der lurer et sted derude.

Denne intensitet vedligeholdes i løbet af filmen med en række flashbacks fra tiden, hvor New York skulle evakueres, og hvor Robert Neville skulle tage afsked med familien. Disse flashbacks fungerer fint som en psykologisk antydning af, at vor hovedperson måske ikke er helt så mentalt afbalanceret, som han selv mener. Filmen skaber på glimrende vis en ubehagelig nagende tvivl om, hvorvidt vor hovedperson lige så stille er ved at gå op i limningen som følge af savn og ensomhed. Og selvfølgelig består filmens point of no return i at Neville skubbes ud over kanten.

Entre: Fladpandet actionfilm (spoiler!)
I Am Legend kunne have været en gennemført rå kommentar til USA's indsats under vor tids naturkatastrofer - tænk blot på orkanen Kathrinas hærgen igennem New Orleans. Der er også mange muligheder for at køre skuden imod en bibelsk læsning om menneskeligt hovmod - når vi i filmens første minutter får kureret kræft. Men filmen flader lige så stille ud til en fladpandet CGI-actionfilm, og den ender med at give os en klæbrig og overlykkelig slutning ved at ophøje Robert Neville til den moderne civilisations frelser.

Det er så langt fra Richard Mathesons oprindelige tematik, som man kan komme, hvor Robert Neville må erkende, at det er ham, der står i vejen for samfundets postapokalyptiske udvikling. I bogen bliver han netop legende, fordi han er det sidste menneske på jorden; i filmen bliver han legende, fordi han er det første menneske på jorden.

Og mens vi er ved det tandløse, så er CGI-zombierne en kedelig omgang, der - når de råber efter Neville (og det gør de faktisk tit) - ligner noget fra action-adventure-filmene The Mummy (Stephen Sommers, 1999, 2001). Selve designet af dem står slet ikke mål med, at de skal vises i strålende highkey-belysning - dertil er der for meget glat Playstation-grafik over dem. I det hele taget kommer den rå virkelighed som filmen antyder i karakteristikken af Robert Neville ikke for alvor til udtryk i hverken monster, vold og blodmængde - ej heller i form kadaverrester i New Yorks gader, for storbyen er som støvsuget for den slags ubehagelige syner. Det matcher desværre alt for gode den psykologiske spænding omkring Robert Nevilles mentale tilstand, der også fiser ud i ingenting.

······


I Am Legend
Instruktion: Francis Lawrence
Medvirkende: Will Smith, Abbey (som hunden Sam), Alice Braga m.fl.
Warner Bros., 2007
Spilletid: Ca. 101 minutter
Amerikansk dvd-distribution: Warner Bros.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar