onsdag den 9. april 2008

Superbad (2007)


Titlen er anmeldelsen. Den liderlige teenagekomedie Superbad har overraskende lidt grænseoverskridende komedie over sig; filmens jokes og gags er sjove til en start, men udvandes hurtigt, når kameraet bare fortsætter med at optage og optage. Der er megen rapkæftet dialog om alle mulige og umulige sexforestillinger, men der starter og stopper Superbad også. Filmen er superdårlig.

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg ikke har fulgt særlig godt med i de sidste fem års teenagekomedier; det er kun på grund af den amerikanske Filmspotting-podcast og BBC’s Mark Kermode, at jeg løbende får genopfrisket navnene Judd Apatow og Seth Rogen, der angiveligt er toneangivende på området i øjeblikket – altså efter American Pie-filmene.

Men når jeg tjekker deres cv ud på IMDB er der alligevel en del film, som jeg mindes at have set – også med stor fornøjelse. Judd Apatow og har bl.a. produceret Talladega Nights (som stadig er den sjoveste film jeg har set længe, og som havde alle de kvaliteter som Pixars Biler ikke havde), og sammen har Apatow og Rogen produceret Knocked Up (som Malene og jeg har liggende derhjemme i dvd’en, klar til at blive set, når lejligheden byder sig). Men Superbad fungerer ikke, og bliver en slap omgang ordgejl, der ender med at den dårlige improvisation udvander de ellers ret fine punchlines.

Kill your darlings!
Ind imellem hører man filminstruktører klage over filmanmeldere, der kommer med forbedringsforslag, fordi de (altså filmanmelderne) ikke har begreb skabt om det at lave film (altså ifølge filminstruktørerne). Her vil jeg alligevel vove et øje og sige, at Superbad bliver superdårlig, fordi den er for lang og skulle have været klippet hårdere, så filmens overdrivelser og sjove momenter havde stået stærkere. Det havde givetvis formindsket spilletiden til omkring de 75 minutter, men så meget sjovere havde filmen så også været.

I Superbad følger vi de to nørdede ungersvende Seth (spillet af Jonah Hill) og Evan (Michael Cera – løbenørden fra Juno), der forfærdelig gerne vil være fantastiske til det dér sex, inden de begynder på college. Og sørme om de ikke får skrabet sig sammen til at komme med til en afslutningsfest, hvor et par lækre sild beder dem om at stå for sprut og alkohol – mest fordi Seth og Evan har blæret sig med at de har fået et falsk ID-kort, så de rent faktisk kan købe sprut og alkohol. Her kommer deres såkaldte “ven” – supernørden Fogell – ind i billedet, for det er faktisk ham der har fået det omstridte ID-kort, og han der skal skaffe sprutten. Men så bliver Fogell indblandet i et røveri i alkoholbiksen og taget op af et par flippede betjente, mens Seth og Evan kommer med til en vild fest.

Det er – når alt kommer til alt – det ultratynde plot i Superbad. Der skal i princippet heller ikke mere til for at holde en komedie gående, på nær måske et par overraskende plot points der kan sparke liv i historien midtvejs og hen imod slutningen. Og på nær måske et par groteske forvekslingsscener, hvor ungersvendene bliver afsløret i et eller andet obskurt forehavende som f.eks. sex. Det var den slags fysisk humor, der gjorde American Pie til en – ganske vist utrolig plat og perfid men også meget – morsom film. Og den mangler til fulde i Superbad.

Filmens hovedproblem er at det supertynde plot bliver spændt ud over næsten to timers spilletid. Mange scener mangler skarphed, fordi der sker for lidt, eller fordi Seth Rogens saftige dialog måske er hellig og skal med, koste hvad det vil. Det betyder imidlertid at filmens skæmmes af, hvad man kan kalde antioverraskelser – hvor det overraskende består i, at der intet overraskende sker overhovedet.

Undtagelsen for ovennævnte regel er den første scene hvor Seth henter Evan på vej til skole; her udbasunerer Seth stolt at han har fundet ud af hvilken sexhjemmeside han vil være abonnent på, og at de har noget for enhver smag. Evan indvender at han er træt af de der amatørsider, og hellere vil betale for kvalitet i lyssætning, klipning osv. Og da de skal af sted, kommer Evans mor ud og Seth savler i det skjulte over hendes kavalergang, hvorefter scenen slutter på en punchline. Det er plat og barnligt, og det kan kun være sjovt at tale om sex på den måde, fordi det på en eller anden måde stadig er enormt tabubelagt i mainstream-Hollywood. Men scenen er stram og med flere overraskelser indlagt undervejs, og så klippes der ud, inden det hele bliver udvandet, og improvisationen løber tør for inspirationen. Det er en god scene. Men det er også den eneste i Superbad.

Og så har jeg slet ikke nævnt det helt igennem utroværdige element, det er, når tre så bøvede og gennemført usympatiske nørder uden problemer får scoret tre gudesmukke studiner bare fordi de kan skaffe sprut. Det siger lidt om holdningen til kvinder i Superbad – og det er faktisk værre end i andre film i denne genre.

······


Superbad (unrated)
Instruktion: Gregg Mottola
Medvirkende: Jonah Hill, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse m.fl.
Apatow Productions, 2007
Spilletid: Ca. 114 minutter
Dansk dvd-distribution: Universal

Ingen kommentarer:

Send en kommentar